Učenici 7.a i 6.b razreda poslušali su 31. siječnja 2025. zanimljivo predavanje agronoma Stjepana Rakovca o uravnoteženoj prehrani i zdravim prehrambenim navikama.

 

Poseban naglasak stavljen je na izbor hrane i davanje prednosti kvalitetnoj hrani. Pri tome je predavač istakao važnost prirodnog uzgoja voća i povrća koje tako ima veće nutritivne sastojke od onog uzgojenog pod umjetnim svjetlom i u vodi. Istakao je važnost svježeg voća, povrća, kuhanog mesa i mlijeka za rast i razvoj te jačanje imuniteta. Upozorio je na unos prevelike količine ugljikohidrata koje se talože u masti. Naglasio je ljepljivost hrane (pr. peciva i hamburgeri) koja tako stvara hranjivu podlogu za bakterije.

Učenici su sa zanimanjem poslušali zanimljivosti o rasporedu hrane u trgovinama, činjenici da se u trgovinu ne ide gladan, o tome da danas imamo previše hrane od koje je značajan dio nekvalitetan, o brizi svake vlasti da narod ne bude gladan jer kad zavlada glad nastaje bunt.

Zapamtiti ćemo da je iznimno važno ono što unosimo u sebe, da tome moramo posvetiti pažnju, birati najbolje za naše tijelo. O tome treba stalno učiti i razvijati zdrave navike.

 

                                                                                                                              Tekst: Dijana Valentin, prof.

Skip to content