preskoči na sadržaj
Savjeti Škole za život

Dragi učenici i roditelji,

dijelimo s vama korisnu stranicu “Šalabahteri” za nastavu na daljinu, na kojoj možete naći sadržaj vezano uz pravila komunikacije putem e-maila, preferirane stilove učenjametodu učinkovitog učenja, aktivno čitanje i načine vođenja bilješkipamćenje i tehnike lakšeg zapamćivanja te organizaciju pisanja eseja ili seminara.

 

Dostupno na:

https://skolazazivot.hr/salabahteri-za-nastavu-na-daljinu/

 

Objavljeno 24.4.2020. (M.T.) 

Online pomoć u učenju

 

Projekt učiteljskog fakulteta

Zadaću napiši, jedinicu izbriši

osmišljen kao online pomoć

u učenju…

 

Dragi učenici i roditelji,

 

prenosimo obavijest Ministarstva znanosti i obrazovanja o novom projektu studentata učiteljskog fakulteta u Zagrebu Zadaću napiši, jedinicu izbriši koji je osmišljen kao online pomoć u učenju. Cilj projekta je pružiti konkretnu pomoć u dodatnom razumijevanju nastavnoga sadržaja te pisanju ili rješavanju zadanih zadataka.

Više o projektu pročitajte ovdje: Zadaću napiši, jedinicu izbriši

 

Objavljeno: 23.4.2020. (M.T.)

Obavijest o otkazivanju završnih izleta

 

Poštovani učenici i roditelji,

 

uvijek se veselimo završnim školskim izletima za učenike od 1. do 7. razreda.

Na žalost, ove godine nismo ih u mogućnosti realizirati.

Donijela sam Odluku o obustavljanju aktivnosti na organizaciji izleta i o tome obavijestila turističku agenciju koju smo odabrali.

Sa željom da svi ostanete zdravi i da nam se ova situacija više nikada ne ponovi, sve vas srdačno pozdravljam.

 

                                  Dijana Valentin, ravnateljica

 

Objavljeno 19.4.2020. (M.T.)

Priprema za ocjenjivanje

 

Dragi učenici,

 

ušli smo u četvrti tjedan nastave na daljinu. Pomalo smo se već priviknuli na online način rada. Marljivo izvršavate zadatke i šaljete uratke. Međutim, pred nama stoji novi izazov na koji uskoro trebamo odgovoriti – ocjenjivanje znanja. Učinimo da ocjenjivanje bude jednako uspješno kao naš dosadašnji zajednički rad...

Kako bismo u tome uspjeli, važno je da svi shvatimo ozbiljnost situacije te nastavi na daljinu pristupimo jednako odgovorno kao i nastavi u klupama. Sve radne obveze nas djelatnika prisutne su i dalje. Također, sve školske obveze vas učenika prisutne su i dalje te ih morate izvršavati.

Neke učenike tehnički problemi onemogućavaju u potpunom ili pravovremenom izvršavanju obveza. Molimo vas, javite nam na vrijeme ukoliko se susrećete s takvim problemima kako bismo mogli naći druge puteve komunikacije i načine dostavljanja uradaka.

Ukoliko neki od vas imaju teškoće zbog manjka informatičkog znanja, također vas molimo da nam javite, kako bismo zajednički otklonili problem. Svima nam je digitalizacija novost. Netko se u tome snalazi bolje, netko lošije. Nismo svi informatičari. Stoga se ne sramite pitati. Postavljanjem pitanja stječemo nova znanja.

Izvršavajte svoje obveze. Posljedice neizvršavanja obveza su nedostatak znanjaotežano praćenje novog gradiva zbog „rupa“ u znanju i niske ocjene. Jedina osoba koja će osjetiti te posljedice ste vi sami.

Zato iskoristite ovo vrijeme za ponavljanje i utvrđivanje dosadašnjeg gradiva kako biste lakše razumjeli i usvojili novo gradivo. Niste pod pritiskom da na pitanje učitelja morate odmah odgovoriti. Jedan predmet nije ograničen trajanjem od 45 minuta. Stoga imate dosta vremena za temeljito pristupiti učenju, razmisliti o zadatku i različitim mogućim rješenjima te odabrati najbolje. Imate dovoljno vremena za potražiti dodatne informacije o sadržaju koji učite te na taj način proširivati i produbljivati svoje znanje.

Postavite nam pitanja o svemu onome što vam nije u potpunosti jasno. Tu smo, i učitelji/ce i stručna služba, na raspolaganju vama za pomoć i podršku.

Podsjećamo vas na naše mail adrese:

Psihologinja za učenike razredne nastave:

mia.kovacevic11@skole.hr

Psihologinja za učenike predmetne nastave:

    mirjana.cerneka-mikulicic@skole.hr

U sljedećoj objavi nudimo vam savjete kako što bolje organizirati i planirati svoje učenje

 

Vaše psihologinje

 

Objavljeno 8.4.2020. (M.T.)

 

Vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu

Poštovani roditelji i učenici,

 

u prilogu donosimo Upute Ministarstva

znanosti i obrazovanja za vrednovanje

 i ocjenjivanje tijekom nastave na

daljinuNamijenjene su učiteljima, ali

dijelom i roditeljima/starateljima i

učenicima.

(preuzmite ih klikom na sliku)

Objavljeno 4.4.2020. (M.T.)

Uspjet ćemo zajedno, pozitivno i odgovorno

Poštovani roditelji, 

 

ponovo smo se našli u situaciji kakvu

nitko od nas nije mogao ni zamisliti. 

Već treći tjedan, umjesto u radoznale

oči vaše djece, gledamo u ekrane. To

nije ono za što smo godinama pohađali

škole i nije ono zbog čega volimo svoj

posao...  No, kao profesionalci, i kao

odgovorni ljudi, trudimo se i ovom

novom izazovu prići najodgovornije

što znamo... 

Sjedimo do kasno u noć i započinjemo ranim jutrom pripremati materijale, prilagođavati postojeće, pratiti TV Škole za život, pratiti uključenost učenika u planirane aktivnosti, rješavati probleme oko sporih internetskih veza, padanja servera, nemogućnosti podizanja datoteka i inih problema koje ne možete ni zamisliti, katkad, a koji muče i nas i naše učenike.

Sve je ovo „na daljinu” i za nas novo! I mi se katkad ne snalazimo i učimo u hodu o dosezima tehnologije, internetskim platformama, mogućnostima ovakve komunikacije...

U javnosti imamo priliku čuti izjave kojima se stječe dojam kako je u  ovoj situaciji učiteljima lako, kako ništa ne rade, kako je sav teret poučavanja pao na roditelje. Neki čak idu toliko daleko da spominju kako učiteljima ne treba platiti ovaj period kad se nastava održava na daljinu.

Jako nas žaloste ovakva mišljenja (nadamo se kako većina naših roditelja ipak nema ovakav stav) jer je to daleko od istine. Svi radimo (i učitelji i stručne suradnice i ravnateljica) puno, puno više (vremenski) i posao nam je postao složeniji i kompliciraniji. Neki rade do kasno u noć kako bi pripremili materijale za poučavanje, radi se i vikendima, kad god se stigne i može. Naš posao i obaveze nisu stale time što ne dolazimo u školu, naprotiv, postali su još zahtjevniji.

Djelatnici naše škole također su roditelji te, kao i ostali roditelji, osim poslovnih obveza, brinu o izvršavanju školskih obveza svoje djece i potreba djece koja nisu školske dobi. S te strane u potpunosti razumijemo poziciju roditelja djece u online nastavi i nastavi na daljinu.

Nažalost, činjenica je, dio tereta naobrazbe sada je pao i na vaša leđa. I za vas je sve to novo, vjerojatno katkad i frustrirajuće. Svjesni smo toga. Zato nam svima treba strpljenja i međusobnoga razumijevanja pa i onda kada ne odgovorimo odmah na neki upit, i onda ako pogriješimo u čemu jer naša je komunikacija uvijek bila kvalitetna i uvijek smo se uzajamno podržavali!

Sigurni smo da će tako biti i sada, a ponajviše stoga što imamo zajednički cilj!

Cilj nam je dobrobit naše djece i cilj nam je izaći iz ovoga s čim manjom štetom.

 

Hvala vam na suradnji, odrađenom, razumijevanju, pomoći i sada kada smo na prvoj crti obrane nastave, učenja i škole!

Uvijek smo bili dobar tim i sad smo!

 

 

S poštovanjem,

                     ravnateljica, učitelji i stručne suradnice

 

Objavljeno 4.4.2020. (M.T.)

Nova obavijest i upute MZO-a

Poštovani roditelji i učenici,

zahvaljujem na porukama podrške i pohvalama koje nam upućujete. Naši su učenici vrijedno i odgovorno uključeni u nastavu na daljinu. Poštovani roditelji, prepoznajemo i cijenimo vaše razumijevanje, strpljenje i zalaganje kako bismo nastavom na daljinu priveli kraju ovu školsku godinu. Hvala vam na tome.

Tek manji broj učenika u predmetnoj nastavi, još uvijek, nedovoljno ozbiljno pristupa obavezama, pa ih i ovim putem pozivam na odgovornije uključivanje. Roditelji su o tome obaviješteni bilješkama u e-Dnevniku, pozivima razrednika i psihologinje.

Primili smo nove upute Ministarstva znanosti i obrazovanja „Tjedan ponavljanja i planiranja“, o čemu vas obavještavamo u nastavku...

U tjednu pred nama učitelji će provoditi ponavljanje, različitim metodama. Prilagodit ćemo aktivnosti kako ne bismo previše opteretili učenike jednim oblikom obrazovnog procesa.

Nastava na HRT 3 (1. - 4. r.) i nadalje se prati, kao i nastava prema uputama predmetnih nastavnika (5. - 8.r.). Obrada novih sadržaja bit će smanjena. Učitelji će u e-Dnevnik upisati povratnu informaciju pred sumativno ocjenjivanje pa svakako obratite pažnju.

Pripremamo se za vrednovanje i ocjenjivanje u virtualnom svijetu koje počinje nakon Uskrsa, od 14. 4. 2020. prema uputama MZO koje očekujemo.      

           

Ovogodišnje proljetne praznike provodimo radno, nadoknađujući propuštene dane radi štrajka prosvjetnih djelatnika. Kako smo planirali Izmjenama Godišnjeg plana i programa rada naše škole, neradni dan bit će petak, 10. 4. 2020. S nastavom počinjemo u utorak 14. 4. 2020. 

Pratite i nadalje naše mrežne stranice na kojima ćemo objaviti daljnje upute Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Hvala na suradnji u ovoj, za sve nas, novoj situaciji. Sa željom da čim prije završi i da se vratimo u školske klupe sve lijepo pozdravljam.

 

               Dijana Valentin, ravnateljica

 

Objavljeno 2.4.2020. (M.T.)

Preporuke o organizaciji nastavnog dana učenika

Poštovani učenici i roditelji,

primili smo preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja o organizaciji dana učenika tijekom nastave na daljinu. Zasigurno ćete o njima čuti i na javnim medijima.

Svi smo u novoj situaciji pa je potrebno uvesti nove organizacije u radnom danu i tjednu.  

Prenosimo sažetak preporuka MZO:

 

Razredna nastava

Učenici razredne nastave trebali bi dnevno provesti pet sati dnevno učeći (to uključuje učenje i poučavanje). 

Možda se čini da je 5 sati dnevno zahtjevno, ali do uvođenja nastave na daljinu učenici su u fizičkoj učionici svaki dan provodili najmanje 4 sata, poslije su učili kod kuće ili u produženome boravku.

Tih 5 sati podrazumijeva učenje radnim danima, obuhvaća uobičajeno učenje u školi i kod kuće. Kod izvođenja nastave na daljinu to se sve izvodi kod kuće pa odjednom sve postaje vidljivo roditeljima.

Kako bi se omogućilo stjecanje radnih navika, dobro je da učenici imaju sličnu organizaciju vremena svaki radni dan.

Potrebno je praćenje Škole na Trećem u jutarnjim satima. Reprize su poslijepodne, a snimka je dostupna i preko YouTubea. Učitelji šalju dodatne zadatke vezane uz planirane teme roditeljima. Povratne informacije šalju se prema uputi učiteljica.

 

Ogledni primjer rasporeda za učenike razredne nastave tijekom radnoga tjedna (ponedjeljak – petak):

 

Predmetna nastava

Učenici u predmetnoj nastavi trebali bi učiti oko 6 sati dnevno (uključujući učenje i poučavanje). Pogledajte pojašnjenje napisano u razrednoj nastavi koje se odnosi i na predmetnu, samo s većim brojem sati. 

Navedeno ne uključuje učenje vikendom; ako učenici uče i vikendom, broj sati tijekom radnoga tjedna se smanjuje. Pri tome učenici mogu gledati obrazovne programe na Sportskoj TV, ali prvenstveno prate upute predmetnih nastavnika. U svim tim aktivnostima uloga učitelja je ključna u ujednačavanju količine nastavnih sadržaja.

Učitelji uz dodatne upute, praćenje i podršku vode do stjecanja novih znanja uz pomoć udžbenika, radnih bilježnica, ppt prezentacija, video-lekcija, i drugih materijala kojima postižemo planirane ishode učenja.

U prosjeku, podjednako vremena učenik treba posvetiti proučavanju pripremljenoga materijala, kao i samostalnome radu. Cilj je da učenik s vremenom postane sve samostalniji i odgovorniji za vlastiti proces učenja. Ovo je ujedno ključna teza obrazovne reforme. Odnosi se na sve učenike a posebno na sedmaše i osmaše koji će uskoro birati svoj životni put uključujući se u sustav srednjih škola.

Od iznimne je važnosti da učenici kontinuirano, svakodnevno prate svoje obveze, zadaće predaju u naznačenim rokovima, koji su uvijek razumni.

Suočeni smo s činjenicom da manji broj učenika u predmetnoj nastavi ne poštuje prethodno navedeno. Primili smo niz njihovih kreativnih isprika za nerad. Vrijeme uhodavanja u nastavu na daljinu pomalo se bliži kraju. Učitelji su dužni davati povratne informacije učenicima i roditeljima bilješkama u e-Dnevniku.

 

Ogledni primjer rasporeda tijekom radnoga tjedna (ponedjeljak – petak) za učenike predmetne nastave:

 

Poštovani roditelji,

hvala na strpljenju i podršci kroz  „online vrijeme“ koje smo prisiljeni živjeti.

Roditelji učenika razredne nastave preuzeli su veću ulogu pomagača svojoj djeci, što je neophodno obzirom na dob učenika. U ovoj situaciji razvijamo radne navike, poučavamo ih samostalnosti i samodisciplini, vrijednostima važnim za život. Učiteljice su vrlo zadovoljne načinom suradnje i napretkom učenika. Obiteljima, posebno vama drage mame, upućujemo veliko hvala.

Pomažu i roditelji učenika predmetne nastave, na čemu također srdačno zahvaljujemo. Sada, kada mnogo vremena provodimo zajedno imamo mogućnost jačati radne navike, samostalnost, odgovornost i disciplinu u obavljanju dnevnih zadataka.

Nastavna godina ide prema svom kraju. Očekujemo upute o sumativnom vrednovanju (ocjenjivanju naučenog). Želja nam je da ostvarimo što bolje ishode učenja i planirane razine usvojenosti gradiva. Naši učitelji ulažu mnogo vremena i truda u komunikaciju s učenicima, pomažu, a posebno onima kojima je dodatna pomoć neophodna. Mnogo toga razumijemo i uvažavamo, ali nerad nećemo moći. Svi materijali i postignuća učenika čuvaju u digitalnom obliku i mogu se prezentirati.

Ne znam koliko će trajati naš „online život“. On što znam je da bi se svi, što je brže moguće, željeli vratiti u „normalan život“. Možemo procijeniti, prateći izvješća nadležnih službi, da će ova situacija potrajati. Poštujmo njihove upute, ostanimo doma i - ostanimo zdravi, to je najvažnije.

Naravno, uz svakodnevno pohađanje naše „online“ škole Brešca.

 

Lijep pozdrav,

                                 Dijana Valentin, ravnateljica

 
Objavljeno 28.3.2020. (M.T.)
Raspored nastave na daljinu

Poštovani učenici i roditelji,

 

proslijeđujemo obavijest Ministarstva znanosti i obrazovanja o dostupnosti rasporeda nastave na daljinu za sve razrede na mrežnim stranicama Škole za život. Tu možete provjeriti kada započinje nastava i pogledati raspored emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa.

Poveznica: https://skolazazivot.hr/raspored/

 

Objavljeno 27.3.2020. (M.T.)

 

Poštovani roditelji i učenici,

 

zahvaljujemo svim roditeljima na poštivanju preporuka nadležnih službi. Posebno zahvaljujemo roditeljima učenika 1. do 4. razreda budući da su uspjeli zbrinuti djecu te nitko od učenika danas nije došao u školu.

Škola će do daljnjeg biti zatvorena, svi ćemo raditi online i biti u kontaktu različitim alatima (Viber, WhatsApp, Loomen, mail, telefon). Molimo da učenici slijede upute učitelja i svakodnevno izvršavaju svoje obaveze kao da su u školi.

 

Učenici 8. razreda, koji to do sada nisu učinili, moraju se prijaviti AAI@Edu.hr identitetom u Loomen, prema uputi objavljenoj 13. 3. 2020.

 

Eventualne promjene i dodatne upite možete uputiti ravnateljici na mail dijana.valentin@skole.hr

Komunikacija s tajništvom i računovodstvom škole obavlja se e-poštom na adresi:

                     osbresca@os-dgervais-jurdani.skole.hr

 

Vjerujemo da ćemo odgovornim postupanjem spriječiti širenje virusa COVID-19.

 

S poštovanjem uz lijep pozdrav,

                                                                                                     kolektiv škole i ravnateljica

Objavljeno 16.3.2020. (M.T.)

Obavijest za učenike 5.-8. razreda

Poštovani učenici od 5. do 8. razreda,

Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavijestilo je škole o rasporedu prikazivanja programa po razredima i predmetima na Sportskoj televiziji (SPTV).

Emitiranje počinje u ponedjeljak, 16. 3. 2020. pa molimo da se uključite:

 

razred

termin

predmeti

5. razred OŠ

8 – 9.30 h

MAT, HRV, PRI, ENG, NJEM

6. razred OŠ

9.30. – 10.45 h

POV, MAT, PRI, ENG, NJEM

7. razred OŠ

10.45 – 11.50 h

MAT, HRV, BIO, GEO

8. razred OŠ

11.50 – 12.45 h

HRV, MAT, BIO, ENG, NJEM

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snimke online nastave, kako smo upućeni, Ministarstvo će objaviti i na YouTube kanalu "Škola za život".

 

Dodatnim materijalima predmetnih učitelja pristupa se putem platforme Loomen, kako smo objasnili u prethodnoj objavi škole na našim mrežnim stranicama. Predmetni učitelji obavijestit će o tome jesu li neki sadržaji već realizirani.

 

slučaju promjena radi preopterećenosti sustava, komunicirat ćemo putem maila @skole.hr, ili na druge načine o kojima ćemo vas obavijestiti.

 

Svoje obaveze dužni ste redovito izvršavati, kao kad se odvija redovna nastava. Na dodatnim materijalima predmetnih učitelja možete raditi bilo kada tijekom dana (moguće teškoće u sustavu). Pratit ćemo aktivnost svih učenika.

Molimo da se primjereno, odgovorno i disciplinirano ponašate u virtualnim učionicama. Za neprimjereno ponašanje učenici i u ovakvo obliku nastave i međusobne komunikacije mogu snositi posljedice. Preporuka je to i Ministarstva.

 

Nadamo se uspješnoj suradnji, uz lijep pozdrav,

                                                                                                    učitelji i ravnateljica

Objavljeno 15.3.2020. (M.T.)

Obavijest o nastavi na daljinu 13.3.2020.

Poštovani učenici i roditelji,

 

od Ministarstva znanosti i obrazovanja primili smo obavijest da se od ponedjeljka 16. ožujka 2020. neće održavati nastava u osnovnim školama te da se kreće s izvođenjem nastave na daljinu.

U nastavku slijede upute o organizaciji nastave:

 

RAZREDNA NASTAVA:

Prvi dan emitiranja nastave na daljinu preko HRT 3 pod nazivom Škola na Trećem bit će u ponedjeljak, 16. ožujka 2020. godine.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizirat će u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom na 3. programu nastavu za učenike razredne nastave prema kurikulumima i nastavnim programima svaki dan u sljedećim terminima u programu pod nazivom Škola na Trećem:

 

Razred

Termin

 1. razred OŠ

8 — 10 h

 2. razred OŠ

10 — 12.30 h

 3. razred OŠ

13 — 16 h

 4. razred OŠ

16 — 19 h

 

Škola je dužna osigurati prihvat učenika razredne nastave koje roditelji nisu u mogućnosti zbrinuti pod nadzorom kod kuće. Oni će također pratiti nastavu na programu HRT 3. Molimo da ti učenici donesu marendu od kuće. Ukoliko su korisnici usluge Produženog boravka potrebno je donijeti i ručak.

 

PREDMETNA NASTAVA:

Za sve učenike online nastava počinje u ponedjeljak, 16. ožujka 2020., prema rasporedu i smjenama koje će odrediti MZO i objaviti na mrežnim stranicama.

Za učenike predmetne nastave osnovnih škola i učenike srednjih škola svaki dan će biti definiran raspored i pripremljeni sadržaji za online nastavu za osnovni paket predmeta od 4 do 5 sati na dan. Sadržaji će  uključivati  videosnimku  predavanja,  kao  i  dodatne  radne materijale.

Dodatno, Sportska televizija će emitirati nastavne sadržaje za predmetnu nastavu u razdoblju od 8 do 14 sati. Nastava će se održavati od tri do pet školskih sati prema rasporedu koji će se objavljivati na stranicama MZO-a, Škole za život i stranicama CARNET-a kao i na mrežnim stranicama škole.

 

Učenici predmetne nastave naše škole će od svojih učitelja imati dodatne materijale za rad u virtualnim učionicama u koje su se prijavili na predmetu Priroda/Biologija.

Učenicima koji su bili bolesni prilažemo upute:

 

Koraci za prijavu u online učionice:

  1. u tražilicu upisati loomen.carnet.hr
  2. kad se platforma otvori prijaviti se identitetom AAI@Edu.hr - prijava s adresom  ime.prezime@skole.hr i pripadajućom lozinkom (kojom pristupate e-Dnevniku)
  3. U gornjem desnom uglu kliknuti na natpis „Pretraži e-kolegije“ kod sličice „povećala“ i upisati svoj razred na način:

Brešca-5

Brešca-6

Brešca-7.a

Brešca-7.b

Brešca-8

  1. kliknuti na znak povećala tj. „pretraži“
  2. kliknuti na „Kliknite za pristup e-kolegiju“
  3. pojavit će se oznaka „Upiši me“ koju ponovno treba kliknuti.

 

 

Obavijest za učenike 5.-8.r.– polaznike zbora:

Tonsko snimanje himne škole koje je prof. Glazbenog najavila učenicima zbora za ponedjeljak, 16. ožujka u 11 sati, odgađa se do daljnjeg i učenici ne dolaze u školu radi toga.

 

Poštovani učenici i roditelji,

obavještavat ćemo vas o novostima putem mrežnih stranica škole, Viber grupa razrednika, učenika ili roditelja, e-poštom putem e-Dnevnika.

 

Zahvaljujemo na suradnji uz lijep pozdrav,

kolektiv škole i Dijana Valentin, ravnateljica

Objavljeno 13.3.2020. (M.T.)

Kalendar rada

šk. g. 2021./2022.


Raspored zvonjenja

 

ŠKOLSKI SAT   VRIJEME    
1. sat 730 – 815
2. sat 820 – 905
3. sat 910 – 955
VELIKI ODMOR 955 – 1015
4. sat 1015 – 1100
5. sat 1105 – 1150
6. sat 1155 – 1240
7. sat 1245 – 1330

 


Priča o školi...

 

Emisija o školi emitirana

na Kanalu RI 21.5.2014.


Školska priredba

 


Kalendar
« Srpanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Arhiva vijesti


Korisni linkovi
Nastava na daljinu

Odgoj i obrazovanje

Lokalna i regionalna...

Mediji
 • Novi List
 • PodUckun.net

preskoči na navigaciju