preskoči na sadržaj
Vijesti

Organiziranje i planiranje učenja

 

Dragi učenici,  

 

donosimo vam savjete 

kako što bolje organizirati

i planirati svoje učenje…


Kako biste bili što uspješniji  u učenju i pripremi za ocjenjivanje važno je da se dobro organizirate. Dobra organizacija važna je jer:

- dobivate kontrolu nad vremenom - smanjujete stres (zbog vremenskog stiska)

- uspješniji ste u izvršavanju obaveza (imate bolje znanje i ocjene)

- ostaje vam više vremena da se bavite onim što volite

- olakšava život.

 

 

Kako se dobro organizirati?

 

1. Proučite kako ste do sada provodili svoje vrijeme

Zapišite koliko dnevno ste utrošili:

na učenje, pisanje zadaće i druge obaveze vezane uz školu

-  bavljanje hobijem, gledanje televizije, posjećivanje društvenih mreža (vrijeme posvećeno sebi, svojim hobijima i zabavi)

- vrijeme koje se može definirati kao „gubljenje vremena”

Najvažnije je osvijestiti ovu zadnju kategoriju – gubljenje vremena. To je svo ono vrijeme kad se ne bavite nekom smislenom aktivnošću ili aktivnošću koja vas veseli i zabavlja – to vrijeme možemo nazvati i „kradljivcem vremena” jer ne služi ničemu. Ponekad nismo ni svjesni koliko vremena potrošimo uzalud dok ne napravimo ovakvu analizu.Može se desiti i da neka aktivnost iz druge kategorije (npr. gledanje televizije)  bude  "kradljivac vremena" . To se dešava ukoliko je ne kontrolirate i ukoliko ugrožava izvršavanje obaveza.

 

2. Određivanje prioriteta – određivanje što je trenutno najvažnije i najhitnije

- odredite aktivnosti koje možete odgoditi za sutra ili slijedeći tjedan (npr. ako imate lektiru za dva tjedna, a imate druge aktivnosti koje su hitnije, lektiru ostavite za kasnije)

- odredite one aktivnosti koje su vam trenutno važne i za koje postoji rok koji je pri isteku vremena

 

3. Planiranje – kad napravimo dobru analizu kako smo do sada trošili vrijeme i kad odredimo prioritete (što nam je trenutno najvažnije i najhitnije), možemo krenuti na kvalitetno planiranje vremena (kako se putem ne bi pogubili).

U trenutnoj situaciji učenja na daljinu najvažnije je izraditi tjedni  i dnevni plan (još postoje godišnji i mjesečni plan).

Tjedni plan ima  za cilj da (nakon što u njega upišete sve obaveze za taj tjedan) vidite koliko imate vremena na raspolaganju. U njega se upisuju sve važne obaveze (ispiti, ispunjavanje radne bilježnice, projekti ili lektira) koje morate taj tjedan predati.

U tjednom planu okvirno odredite koliko i kada ćete se posvetiti određenoj obavezi. Važno je točno odrediti što ćete taj tjedan raditi (npr. ispuniti radnu bilježnicu iz Povijesti do petka) kako se ne biste pogubili u obavezama i primjerice pristali na online igricu s prijateljem koja bi mogla ugroziti izvršavanje obaveza. Bez tjednog plana može vam se dogoditi da popustite nekom primamljivom prijedlogu i da zaboravite glavni cilj. Igranje igrice s prijateljem možda će vas kratkotrajno zabaviti, ali će dugoročno izazvati nezadovoljstvo i grižnju savjesti zbog neizvršavanja školskih obaveza.

Dnevni plan radi se kao i tjedni plan, samo je puno detaljniji. Važno je planirati samo jedan dan unaprijed kako vas ne bi omele neplanirane okolnosti i obaveze.

Za dobro dnevno planiranje važan je popis aktivnosti i obaveza. Plan se može napraviti tako da se aktivnosti organiziraju po satima (npr. od 9 do 10 sati pisanje domaće zadaće iz Matematike; 11 do 11,30 sati ispunjavanje radne bilježnice iz Geografije i sl.) ili po trećinama - dopodne, popodne, navečer (npr. ujutro pisanje domaće zadaće iz svih predmeta; popodne priprema za ispit iz Povijesti, navečer čitanje lektire...). Svatko može izabrati način planiranja koji njemu najviše odgovara.

 

Kad  planirate, važno je držati se sljedećih savjeta:

- planirajte realno. Ako planirate puno aktivnosti koje na kraju ne odradite samo ćete se osjećati nezadovoljno. Ukoliko procijenite kako postoji 90 posto vjerojatnosti da ćete plan realizirati znači da ste dobro planirali.

- nađite načine kako ćete se podsjećati na svoj plan (koristite mobitel koji će vas alarmom podsjetiti na neku obavezu, postavite planove na vidljivo mjesto (radni stol, ploču iznad stola, post-it papiriće i slično)

- prilagodite planove sebi i svojim osobinama. Ako niste jutarnji tip, nemojte zahtjevne aktivnosti planirati ujutro, već onda kada vama više odgovara.

- nagradite se ukoliko se pridržavate plana (ponašanja iza kojih slijedi nagrada brže se uče)

 

U privitku smo vam pripremile primjere tjednog i dnevnog plana te obrazac za planiranje testova i ispitivanja kako bismo vam olakšale organizaciju učenja.

 

Budite nam zdravi, marljivi i veseli!

                                             

                                                  Vaše psihologinje

 

Literatura:

https://www.ssc.uniri.hr/files/Organizacija_vremena

https://organizirajtese.com.hr/2016/09/planer-za-skolu-besplatni-predlosci/


Priloženi dokumenti:
Planiranje_testova_i_ispitivanja.pdf (170.53 KB)
Tjedni_plan_ucenja.pdf (161.05 KB)
Tjedni_i_dnevni_plan_ucenja.jpg (46.62 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mirela Tuhtan   datum: 8. 4. 2020.

Kalendar rada

šk. g. 2021./2022.


Raspored zvonjenja

 

ŠKOLSKI SAT   VRIJEME    
1. sat 730 – 815
2. sat 820 – 905
3. sat 910 – 955
VELIKI ODMOR 955 – 1015
4. sat 1015 – 1100
5. sat 1105 – 1150
6. sat 1155 – 1240
7. sat 1245 – 1330

 


Priča o školi...

 

Emisija o školi emitirana

na Kanalu RI 21.5.2014.


Školska priredba

 


Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Arhiva vijesti


Korisni linkovi
Nastava na daljinu

Odgoj i obrazovanje

Lokalna i regionalna...

Mediji
 • Novi List
 • PodUckun.net

preskoči na navigaciju